Odata cu instalarea Guvernului Tariceanu II, parteneriatul strategic cu SUA pare sa schiopateze. Un prim semnal in acest sens il reprezinta agenda sefului diplomatiei de la Bucuresti, Adrian Cioroianu, de la ministeriala NATO, ce debuteaza, astazi, la Oslo, care nu a reusit sa includa o intrevedere cu omologul sau american, Condoleezza Rice, in pofida demersurilor initiate de partea romana. In schimb, seful diplomatiei romane nu a intampinat dificultati in a obtine o reuniune bilaterala cu ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov, cei doi convenind, saptamana trecuta, la Belgrad, ca relatiile romano-ruse sa stea "sub semnul pragmatismului". Mai nou, presedintele american, George W. Bush, a anuntat ca intentioneaza sa intreprinda, in iunie, anul acesta, un turneu in Europa de Est, din care Romania lipseste cu desavarsire ca si escala.

Succes cu Lavrov

Ministrul de Externe, Adrian Cioroianu, a inregistrat, saptamana aceasta, un prim esec, dupa ce a solicitat, fara succes, o intrevedere cu secretarul de Stat american, Condoleezza Rice, cu ocazia reuniunii ministrilor de Externe din tarile NATO, programata sa debuteze, astazi, la Oslo. "Agenda secretarului de stat american, Condoleezza Rice, nu a permis stabilirea unei intrevederi cu ministrul Cioroianu", a explicat, ieri, purtatorul de cuvant al MAE, Corina Vintan, citand "ratiuni obiective".

"Avem, insa, toate motivele sa credem ca parteneriatul strategic romano-american este la fel de puternic si ca angajamentele reciproce pentru proiectele comune sunt la fel de ferme", a adaugat Vintan, apreciind ca "tot acest flux straniu de stiri de pe aceasta tema nu isi are obiectul si rostul" si avertizand ca "utilizarea, in mod tendentios, a informatiilor din domeniul politicii externe poate actiona in detrimentul Romaniei".