Hotararea apartine guvernului irakian si armatei Statelor Unite care considera ca astfel vor reusi sa tina sub control violentele sectare care au ucis sute de persoane numai in ultimele cateva zile.

Cel mai grav atentat de la debutul invaziei americane s-a soldat saptamana aceasta cu moartea a 140 de persoane. Atacurile au devenit aproape o obisnuinta pentru locuitorii capitalei irakiene.

Niciun fel de initiativa, fie ea politica sau militara, nu a reusit sa puna capat sau macar sa limiteze amploarea violentelor.

De aceea s-a decis o noua abordare: construirea unui zid care sa separe comunitatile siita si sunita care traiesc intr-una dintre cele mai periculoase zone ale Bagdadului.

Solutie temporara

La Adamiah locuiesc suniti relativ instariti intr-un cartier care se invecineaza cu fluviul Tigru pe o parte si pe toate celelalte cu comunitati siite.

Dupa ce americanii vor termina de construit zidul, acesta va avea aproape 5 kilometri iar fiecare dintre rezidenti va trebui sa treaca prin controale stricte pentru a iesi sau intra din Adamiah.

Perspectiva nu este deloc placuta pentru cei care locuiesc acolo.

Arkan Said, unul dintre sunitii care vor fi afectati de noua strategie, spune ca "americanii vor provoca si mai multe necazuri. Noua ne spun ca zidul ne va proteja de militiile siite iar siitilor li se spune ca sunt aparati ca sa nu le facem noi rau". "Americanii sunt cei care au pornit aceste violente", spune domnul Said.

Atat Statele Unite cat si guvernul Irakului spun ca zidul este doar o solutie temporara la care se va renunta cand violentele vor scadea in intensitate.

Deocamdata insa cel putin alte doua cartiere ale Bagdadului sunt vizate pentru proiecte asemanatoare.