Planul rusesc pentru Transnistria prevede dizolvarea Parlamentului Republicii Moldova si convocarea alegerilor parlamentare anticipate, la care sa participe si Transnistria, careia i-ar reveni 18-19 mandate in noul Parlament, din totalul de 101.
Mai multi reprezentanti ai mediilor politice si analisti din Republica Moldova sustin ca autoritatile de la Chisinau au intrat recent in posesia acestui plan rusesc care vizeaza rezolvarea crizei transnistrene. Vicepresedintele Parlamentului Iurie Rosca, liderul Partidului Popular Crestin-Democrat (PPCD), a declarat pentru BBC ca deocamdata este vorba de o schita de proiect si nu de un document finisat. Potrivit liderului PPCD, el a aflat despre existenta acestei initiative in cadrul unei sedinte cu usile inchise, convocate saptamana trecuta de presedintele Vladimir Voronin , la care au mai participat liderul Partidului Democrat, Dumitru Diacov, si cativa apropiati ai sefului statului.

Aceasta schita de proiect - spune Iurie Rosca - prevede, intre altele, semnarea unei declaratii comune de catre presedintele Voronin si liderul administratiei transnistrene, Igor Smirnov, ce ar urma sa fie aprobata de catre Parlamentul de la Chisinau si Sovietul Suprem de la Tiraspol. Se pare ca Federatia Rusa mai insista asupra pastrarii statutului de tara neutra de catre Republica Moldova si asupra neadmiterii trupelor de mentinere a pacii ale altor state in Transnistria, sub egida OSCE sau a Uniunii Europene. Iurie Rosca a formulat mai multe rezerve fata de initiativa respectiva.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.