La capatul unei investigatii de 14 luni, o comisie speciala numita de presedintele Bush, care urmeaza sa prezinte, la sfarsitul lunii, o evaluare generala a informatiilor furnizate de serviciile secrete americane asupra proliferarii armelor de distrugere in masa, nucleare, chimice si biologice, priveste in mod foarte critic - potrivit relatarilor cotidianului New York Times, cunoscut pentru sursele sale credibile la nivelurile cele mai inalte ale puterii - activitatea informativa desfasurata in Iran.

Se stie ca, in ultimele luni, administratia Bush a denuntat presupusele incercari ale regimului de la Teheran de a construi o bomba atomica, in vreme ce oficialitatile iraniene afirma ca programul lor nuclear are scopuri strict civile.

Pe de alta parte, Agentia Internationala pentru Energia Atomica (AIEA), care a efectuat, timp de doi ani, inspectii la fata locului, sustine ca nu a gasit nici un indiciu asupra unor planuri vizand construirea unei arme nucleare iraniene, fara a exclude, insa, posibilitatea ca programul civil sa fie convertit in scopuri militare - ceea ce este, in fond, un secret a la Polichinelle. Conform persoanelor care au avut acces la lucrarile comisiei si la proiectul de raport intocmit de aceasta, datele serviciilor informative americane in legatura cu programul iranian sunt descrise ca "scandaloase", cu atat mai mult cu cat fata de Coreea de Nord, cu regimul sau paranoic, posibilitatile de culegere de informatii in Iran sunt mult mai lesnicioase.

Desi s-au cheltuit sume enorme de bani, rezultatele activitatilor de spionaj in Iran, de la Revolutia islamica din 1979 incoace, sunt considerate neglijabile. Mai mult, contraspionajul iranian a reusit sa penetreze principala retea americana de spionaj - dirijata de la o centrala a CIA, aflata la Frankfurt - si sa o distruga, ceea ce a paralizat vreme indelungata activitatea informativa in aceasta tara. Or, pentru a-si clarifica politica fata de Iran, Washingtonul are nevoie vitala de informatii credibile de la fata locului, pentru a evita precedentul din Irak, cand rapoartele CIA sustineau ca Bagdadul si-a reactivat programul nuclear militar, desi, in realitate, irakienii renuntasera la el cu aproape zece ani inaintea invaziei armatei americane.

Aceasta grava carenta este imputata si astazi americanilor de catre tarile europene care au refuzat sa participe la invazie. Lipsa de informatii adecvate asupra Iranului enerveaza la maximum Washingtonul, neexcluzandu-se eventualitatea ca Teheranul sa blufeze si, realmente, sa nu aiba un program nuclear militar, dar sa-i lase pe americani sa creada acest lucru, pentru a-i induce in eroare.

Oricum, nemultumirea fata de modul cum isi indeplinesc sarcinile serviciile informative americane pare justificata. New York Times scrie, de altfel, ca raportul este deosebit de critic si in ce priveste activitatea informativa legata de Coreea de Nord, tara care s-ar afla deja in posesia mai multor bombe nucleare.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.