Administratia americana nu exclude, potrivit “planului sau strategic” in materie de politica externa pentru perioada 2007-2012, riposta la “comportamentul negativ” al Rusiei.
"Noi cooperam cu Rusia acolo unde putem sa o facem intr-o maniera fructuoasa, dar pozitia noastra va fi ferma in ceea ce priveste sustinerea aliatilor nostri europeni si a altora din lume pentru respectarea valorilor democratiei, a drepturilor omului si libertatii, si vom riposta la comportamentul negativ al Rusiei", se arata in capitolul referitor la Rusia. "Intentionam sa colaboram cu Rusia in ceea ce priveste problemele de interes comun, precum cooperarea in lupta impotriva terorismului si neproliferarii, dar centralizarea crescanda a puterii, presiunea exercitata asupra ONG-urilor si societatii civile, rolul crescut al guvernului in economie si restrictiile libertatii presei constituie un ansamblu de tendinte alarmante", sustine administratia Bush in "planul sau strategic". Documentul subliniaza ca "vanzarile de arme de catre Rusia unor state precum Iranul, Siria si Venezuela au suscitat o mare ingrijorare din partea intregii comunitati internationale" si ca SUA vad o problema in pozitia Moscovei fata de fostele republici sovietice.

"Politica Rusiei fata de vecinii sai, in special sustinerea adusa de Moscova regiunilor separatiste din Georgia si Republica Moldova, presiunea sa politica si economica asupra Georgiei si utilizarea monopolista a energiei pentru a exercita presiuni asupra statelor vecine si de a prelua controlul asupra infrastructurii si a activelor strategice constituie o alta mare probelma", se mai arata in planul american. Documentul indica de asemenea ca SUA vor actiona pentru "intarirea securitatii energetice regionale" prin diversificarea resurselor energetice, a cresterii transparentei si eficientei utilizarii energiei in aceasta parte a lumii.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.