Acum doi ani, liderii statelor din Orientul Mijlociu spuneau ca nu au astfel de ambitii.

Liderii din Arabia Saudita declarau, in 2005, ca nu vad de ce ar fi necesar sa dezvolte putere nucleara in viitorul apropiat. In prezent insa, ei angajeaza contractori in domeniul atomic, cumpara utilaje nucleare si vor sa construiasca un sistem de reactoare regionale. La fel si Turcia, care pregateste prima sa uzina atomica. Egiptul a anuntat ca va construi o astfel de facilitate pe coasta mediteraneana. Aproape 12 tari din regiune s-au decis, recent, sa ceara sprijinul Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA) pentru a incepe propriul program nuclear: Bahrain, Egipt, Kuweit, Qatar, Arabia Saudita, Siria, Turcia, Yemen si sapte dintre statele ce fac parte din Emiratele Arabe Unite. Interesul fata de energia nucleara creste la nivel global, dar el este neobisnuit de puternic in Orientul Mijlociu.

Civil vs militar

Regulile se schimba, toata lumea devine interesata de programele nucleare, spune regele Abdullah al II-lea al Iordaniei, potrivit "International Herald Tribune". Statele din regiune sustin, insa, ca nu doresc decit energie atomica civila.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.