Presedintele Bancii Mondiale, Paul Wolfowitz, se afla in centrul unei controverse iscate dupa ce acesta a aranjat ca prietena sa, angajata a bancii, sa primeasca o functie mai bine platita.

Consiliul de Conducere a Bancii Mondiale a anuntat ca nu a aprobat decizia domnului Wolfowitz si ca in prezent analizeaza daca trebuie luata vreo masura impotriva acestuia.Consiliul de conducere al Bancii Mondiale s-a intrunit joi, tarziu in noapte, pentru a stabili daca presedintele Paul Wolfowitz se face vinovat pentru vreo neregula.

El a recunoscut ca a ajutat-o pe prietena sa sa negocieze o marire consistenta a salariului si o promovare, dar si-a cerut scuze pentru ceea ce a numit ,,o greseala,,.Cand domnul Wolfowitz a preluat presedintia Bancii, partenera sa de viata, Shaha Riza era deja angajata a acesteia.Conform regulilor institutiei, doamna Riza nu putea lucra direct cu noul presedinte, asa ca a fost detasata la Ministerul de externe, fiind promovata, si in acelasi timp oferindu-i-se o marire de salariu.

Asociatia Angajatilor Bancii Mondiale spune acum ca prietena domnului Wolfowitz a avut parte de un tratament preferential, la ordinele acestuia.Domnul Wolfowitz neaga ca ar fi dat asemenea ordine, dar a recunoscut ca a facut greseli in modul de abordare a chestiunii, drept pentru care si-a cerut scuze.Chiar si asa, asociatia Angajatilor ii cere demisia.

O prima declaratie a Consiliului de Conducere al Bancii nu a facut decat sa agraveze situatia domnului Wolfowitz.Membrii Consiliului sustin nu numai ca Paul Wolfowitz s-a implicat in negocieri, dar a ordonat personal marirea salariului prietenei sale fara sa se consulte asupra deciziei sau sa incerce sa obtina o aprobare a deciziei.

Consiliul de Conducere al Bancii Mondiale spune ca in curand va decide daca si actiuni vor fi intreprinse impotriva presedintelui bancii.Chiar si inaintea acestei crize, modul de conducere al Bancii Mondiale impus de Paul Wolfowitz a fost foarte controversat.

El a avut numeroase confruntari cu specialisti din interiorul bancii care sustin ca stilul de management si politicile impuse de Paul Wolfowitz sunt inacceptabile.Principala nemultumire a fost starnita de insistenta ca Banca Mondiala sa mai ajute natiunile sarace doar cu conditia ca acestea sa fie dispuse sa elimine coruptia.Presedintele Bancii Mondiale se bucura totusi si de sprijin.Acesta a venit, asa cum era de asteptat , din partea Administratiei de la Casa Alba, unde Paul Wolfowitz a fost ministrul adjunct al Apararii.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.