Parlamentul irakian se reuneste vineri intr-o sesiune extraordinara pentru a discuta cu privire la atentatul sinucigas de joi din cladirea Parlamentului.

Opt persoane, printre care 3 parlamentari , au fost ucise dupa ce un atentator sinucigas a reusit sa treaca de filtrele de securitate si a detonat, in cantina angajatilor, incarcatura exploziva pe care o avea asupra sa.Premierul irakian, Nouri al Maliki, a dispus inceperea unei anchete, iar presedintele american, George Bush, a condamnat atentatul, pe care l-a calificat drept un atac asupra democratiei.

Un parlamentar al Aliantei pentru Unitatea Irakului - Layla Khafaji - care se afla intr-o incapere alaturata celei in care s-a produs explozia, a declarat la BBC ca responsabila pentru atacul de ieri ar putea fi garda de corp a unuia dintre parlamentari :"De vina pentru ceea ce s-a intamplat sunt controalele de securitate care se fac in cladirea Parlamentului, controale despre care ne-am exprimat nemultumirile si ingrijorarea in premanenta".

"Vedem ca unii dintre parlamentari intra in cladire cu garzi de corp care poarta propriile arme. Le este permis sa treaca de punctele de control cu propriile arme in conditiile in care, am auzit ca exista garzi de corp ce refuza sa se supuna verificarii la punctele de control"."Asadar aceasta este o slabiciune a sistemului de securitate care duce la producurea unor incidente precum cel de joi", a spus parlamentarul irakian.

Ambasadorul Irakului in Statele Unite, Samir al-Sumaida'ie, a confirmat in mare masura ingrijorarile exprimate de parlamentarul de la Bagdad."Este adevarat ca in zona respectiva securitatea este foarte stricta. Parlamentul este insa o cladire mult mai dificil de securizat. Exista o multime de parlamentari care au propriul anturaj care le asigura paza si in acelasi timp trebuie sa asiguram accesul publicului in Parlament", a declarat ambasadorul Irakului in Statele Unite.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.