Perspectivele energetice si evolutiile din Orientul Mijlociu au facut statele arabe sa (re)lanseze programe nucleare proprii. Rusia face deja concurenta Americii in domeniu.

Liderii Ligii Arabe au semnalat ca intentioneaza sa avanseze propriile planuri de dezvoltare a energiei atomice - chit ca au avertizat si asupra cursei inarmarilor pe care o creeaza in Orientul Mijlociu rivalitatea dintre Israel si Iran.

Decembrie 2006 a diminuat ambiguitatea strategica pe care Israelul o mentine in jurul capacitatilor sale nucleare, confirmandu-le de doua ori in plus. Audiat in Congres pentru numirea drept ministru al apararii SUA, Robert Gates a citat Israelul printre tarile care detin bombe nucleare. Apoi, premierul Ehud Olmert, intervievat de un canal german, a lasat sa se inteleaga ca Israelul este in prezent singura putere nucleara din Orientul Mijlociu.

Imediat s-a amintit absenta presiunilor puterilor nucleare acceptate asupra Israelului pentru semnarea Tratatului de Nonproliferare Nucleara. Doar Iranul invoca amenintarea "presupusului" arsenal israelian pentru legitimarea planurilor sale nucleare - chiar cand le prezinta drept civile.

Domino extrem

Tot in decembrie, Consiliul Golfului anunta intentia unui program nuclear civil panarab. Yemenul a aprobat aceasta dorinta si a adaugat dorinta propriei dotari cu capacitati de producere a energiei nucleare civile. Anterior, presedintele Mubarak confirma, la Moscova, ca Egiptul a reluat programul nuclear la care a renuntat dupa accidentul de la Cernobil. Regele Abdullah al Iordaniei a anuntat, in ianuarie, un program national de gen.

Washingtonul s-a aratat dispus sa ajute statele arabe amice in aceasta noua directie de politica, a energiei. La fel si Teheranul - care a plusat, oferind statelor arabe si un pact militar. Irealizabil, cel putin imediat: dupa ce au denuntat indelung arsenalul nuclear al Israelului, statele arabe se tem acum si de viitoarele rachete iraniene - sau de cele americane impotriva acestora. Regele Abdullah i-a cerut in privat presedintelui Ahmadinejad sa inceteze imbogatirea uraniului.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.