Una dintre cele mai bine pazite cladiri din Bagdad, sediul parlamentului irakian, a fost scena unui atentat cu bomba. Cel putin doi politicieni si-au pierdut viata si multe alte persoane au fost ranite.

Expozia a avut loc la cateva ore dupa ce un alt atac, tot in Bagdad, a distrus unul dintre cele mai importante poduri de peste fluviul Tigru. Un bilant provizoriu arata ca peste 8 persoane au fost ucise.

Cladirea parlamentului, la fel ca mai toate institutiile importante din Irak este situata in asa numita zona verde din capital, probabil cel mai bine pazit si fortificat loc din Bagdad.Parlamentar irakian Haidar Abbadi se afla in apropierea cafenelei din sediul parlamentului unde a avut loc atentatul.El a declarat la BBC ca "a fost o explozie uriasa.""Prima oara am crezut ca a fost un obuz dar se pare ca a fost un atentator sinucigas, cineva care purta o centura cu explozibili."

"Nu putem confirma suta la suta, dar dupa ce vedem, dupa natura exploziei, ramasitele umane si bucatile din centura de la fata locului pare sa fi fost vorba despre un atentator sinucigas", declarat la BBC parlamentarul irakian.Domnul Abbadi a adaugat ca momentul exploziei a fost ales astfel incat sa coincida cu finalul sedintei parlamentului cand multi dintre deputati se indreapta catre cafenea.

Corespondentul BBC la Bagdad Jim Muir spune ca atacul reprezinta una dintre cele mai grave brese in sistemul de securitate instituit de fortele americane si irakiene in centrul Bagdadului unde se afla cele mai importante institutii ale tarii.

"Intrebarea pe care muti oameni si-o vor pune este cum s-a reusit introducerea unei bombe intr-o cladire care are un dispozitiv propriu de siguranta iar pentru a ajunge pana acolo trebuie sa treci prin multe alte filtre aflate uneori la doar cativa metri distanta unele de altele", spune Jim Muir.

Un pod distrus

Tot joi un pod peste fluviul Tigru a fost distrus intr-un atac cu bomba.Martorii au descris cum explozibilul amplasat intr-un camion a fost detonat iar participantii la trafic au fost proiectati in apa.Cel putin 8 persoane si-au pierdut viata.ele doua incidente arunca o lumina negativa asupra planului de securitate pentru Bagdad declansat de armata americana in urma cu mai bine de doua luni.

Administratia de la Washington spera ca a reusit sa limiteze violentele sectare din capitala irakiana.Insa daca numarul crimelor pare sa fi scazut nu se poate spune acelasi lucru despre cel al atacurilor cu bomba.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.