Premierul chinez se afla in vizita oficiala in Japonia, pentru un parteneriat strategic cu dusmanul traditional al Beijingului.

"Relatiile sino-japoneze se afla intr-un stadiu critic si ambele state trebuie sa faca eforturi pentru a imbunatati legaturile bilaterale", a declarat premierul Wen Jiabao, citat de Reuters.

Vizita este replica la gestul de curtoazie al omologului nipon Shinzo Abe, care a intreprins o vizita in China, si nu in SUA, imediat dupa investirea sa, in septembrie 2006. Totusi vizita a fost redusa de la cinci la trei zile, in urma refuzului Japoniei de a recunoaste ca trupele sale de ocupatie au exploatat sexual femei din China si Vietnam, in timpul razboiului mondial.

China este cel mai important partener comercial al Japoniei, inaintea SUA, schimburile dintre cele doua state totalizind 240 de miliarde de dolari in 2006.

Intr-un gest simbolic, ieri s-a decis incetarea embargoului de patru ani impus de Beijing importurilor de orez din Japonia.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.