Arthur Batchelor si Faye Turney au povestit pe bani buni cum au fost facuti sa creada ca vor fi omorati si cum s-a incercat convertirea lor la Islam

Decizia de a permite celor 15 militari britanici care au fost arestati in Iran sa vanda presei marturiile despre perioada lor de detentie, care a starnit critici dure la finele saptamanii precedente, a apartinut Marinei britanice, a declarat un purtator de cuvant al premierului, Tony Blair", citat de Mediafax. Aceasta hotarare a fost luata de Marina, in urma unor consultari cu prim-ministrul, conform cotidianului Daily Telegraph. Ministrul Apararii, Des Browne, a anuntat, sambata, ca a aprobat vanzarea "marturiilor" depuse de cei 15, dar luni seara a revenit asupra acestei decizii, interzicand orice marturie platita a militarilor si cerand reexaminarea regulamentelor in vigoare. "Recunoastem ca este vorba despre o decizie dificila a Marinei si ca nu exista un raspuns usor la aceasta problema", a explicat Daily Telegraph.

Doi dintre militarii britanici capturati in Iran, Arthur Batchelor si colega sa, Faye Turney, au reiterat cererile Ministerului londonez al Apararii si au adresat presedintelui iranian, Mahmud Ahmadinejad, o solicitare scrisa de returnare a ambarcatiunilor in care se aflau, in momentul interpelarii, relateaza Daily Mirror. Capturarea acestor ambarcatiuni reprezinta o mare pierdere pentru HMS Cornwall, respectiv 200.000 de lire sterline (aproximativ 300.000 de euro).

Arthur Bathelor a cerut returnarea ambarcatiunilor, reiterand cererea transmisa in ziua eliberarii ostaticilor, la sfarsitul saptamanii trecute. Arthur si Faye se ocupau de respectiva ambarcatiune (pe care au denumit-o "Daisy") in momentul in care vasul a fost retinut, alaturi de un echipament de navigatie, in valoare de 2000 de lire sterline (circa 3000 de euro), 14 arme in valoare de 500 de lire fiecare (734 euro), doua pistoale, aparatura electrica si electronica. Arthur, cel mai tanar dintre cei 15 captivi britanici (20 de ani), a dezvaluit, in urma cu doua zile, natura cadourilor care le-au fost oferite de catre Ahmadinejad, dupa eliberare.

I-au schimbat iPod-ul

Intr-un interviu acordat tabloidului Daily Mirror, Arthur si-a exprimat nemultumirea pentru faptul ca iranienii i-au confiscat iPod-ul, in valoare de 235 de euro, oferindu-i in schimb "marfa de duzina". Sacii de cadouri contineau printre altele, 11 carti, menite sa converteasca cititorul la Islam, spre exemplu: "Tinerete si Moralitate", "Invitatia Divina" sau "Iranul dintr-o privire", plus caramele cu fistic si CD-uri si DVD-uri care nu functionau, un costum "de drum" ieftin, demodat si de dimensiuni nepotrivite. Batchelor a fost bruscat dupa ce militarii iranieni au aflat ca este navigator si au crezut ca el era comandantul barcii in care se aflau militarii britanici. Gardienii, care il poreclisera Mr. Bean, l-au incatusat, l-au legat la ochi, l-au lovit cu brutalitate. "Era mai mult decat inspaimantator", spune britanicul


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.