Presedintele Statelor Unite, George Bush, a tinut un discurs in care a vorbit de importanta ajungerii la un acord privind politica imigratiei.

In cursul vizitarii unui punct de trecere a frontierei din statul Arizona, la Yuma, el a spus ca s-au facut progrese in securizarea granitei, dar ca multi oameni trec inca ilegal frontiera prin sud.Presedintele Bush a subliniat ca problema imigratiei ilegale nu poate fi rezolvata decat prin tratarea corecta a emigrantilor economici care fac slujbele pe care americanii evita sa le faca.

"Granita nu poate fi securizata complet pana ce nu se iau masuri in privinta motivelor pentru care frontiera este trecuta ilegal, iar pentru asta e nevoie de un program pentru muncitorii temporari", a spus presedintele Bush.El a adaugat: "Mi se pare normal ca daca avem oameni care vin aici sa faca slujbele pe care americanii nu le fac, atunci trebuie sa gasim o modalitate prin care acest lucru sa se faca legal, pe perioade de timp determinate".

In opinia presedintelui Bush, in Congresul dominat de Democrati exista o atmosfera proprice ajungerii la un acord in privinta politicii din domeniul imigratiei.Incercarile din trecut ale presedintelui de a reforma acest domeniu au fost zadarnicite, partial de adversari ai propunerilor sale chiar din interiorul propriului sau partid, Partidul Republican.

Strategia preconizata de presedinte are drept scop o mai buna securizare a frontierelor, oferind in acelasi timp imigrantilor ilegali aflati deja pe teritoriul american statutul de 'muncitori-oaspeti'.

Dar criticii conservatori ai acestor planuri spun ca programul 'muncitori-oaspeti' echivaleaza cu o amnistie acordata imigrantilor ilegali.Pe de alta parte, gruparile hispanice si cele pentru apararea drepturilor imigrantilor au criticat actiunile prezidentiale de intarire a securitatii frontierelor.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.