Sistemul rus de pozitionare globala GLONASS, singurul concurent al GPS-ului american, si sistemul european Galileo se vor completa unul pe altul, spune seful Agentiei Spatiale Ruse, relateaza Pravda. "Trebuie sa facem GLONASS si Galileo eficiente si compatibile", a declarat Perminov dupa intalnirea cu seful Agentiei Spatiale Europene, J.J. Dordenom si cu comisarul pentru afaceri si industrie al Comisiei Europene, H. Surek.

Perminov informeaza ca discutiile au dus la un acord potrivit caruia "sistemele GLONASS si Galielo vor putea functiona pe acelasi echipament". Cooperarea in dirijarea satelitilor este unul din cele sapte puncte in care Rusia si agentiile spatiale europene vor colabora.

Pentru Rusia acordul este favorabil, atat din punct de vedere politic cat si economic, chiar daca spre deosebire de Uniunea Europeana ea detine deja un sistem alcatuit din 24 de sateliti, care incepand cu 2009, va deveni operabil la nivel global. Sistemul este proiectat si pentru uzul publicului larg si vor aduce Rusia mai aproape de uriasa si prospera piata europena. Nu este de neglijat ca GLONASS si Galileo vor putea oferi o alternativa competitiva GPS-ului american, ceea ce separat nu ar putea face.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.