Trei italieni cu domiciliul in Belgia, ale caror nume nu au fost date publicitatii, au fost inculpati pentru fals si uz de fals, coruptie, escrocherie si asociere in scopul comiterii de infractiuni, a anuntat purtatorul de cuvint al Parchetului belgian, Jos Colpin. Este vorba despre mita de patru milioane de euro, primita in decurs de zece ani, a explicat magistratul. Unul dintre cei trei inculpati, functionarul Comisiei Europene, are 46 de ani si se ocupa de infrastructura delegatiilor in alte tari; al doilea (60 de ani) e asistentul personal al unui deputat italian in Parlamentul European; iar al treilea (39 de ani) este presedintele unei companii imobiliare.

Perchezitii la domiciliu

Mai mult de 40 de raiduri ale politiei au avut loc in patru tari europene (Belgia, Franta, Luxemburg si Italia), pe baza unor acuzatii de implicare a mafiei in securitatea UE si semnarea unor contracte de milioane de euro. Circa 150 de politisti au perchezitionat locuintele unor oficiali ai Comisiei Europene, angajati ai unor banci si companii private, si un birou al Parlamentului European.

Raidurile au fost efectuate la doar doua zile dupa aniversarea a 50 de ani de la crearea UE. Mandatul politistilor releva acuzatii privind dezvaluirea unor secrete profesionale, fals in acte si incalcarea regulilor de achizitii publice. In primul rind e vorba despre acordarea unor contracte de construire a cladirilor Delegatiilor CE in Franta, Italia si Luxemburg si instalarea unor echipamente de securitate in birouri.