Noul ministru francez de interne, Francois Baroin, a declarat ca ciocnirile care au avut loc marti la Gara de Nord din Paris reprezinta un tip de violenta intolerabila. in urma unui incident cu controlorii de bilete, grupuri de tineri au vandalizat si jefuit magazinele din gara, incaierandu-se cu politistii care au intervenit pentru restabilirea ordinii.

In urma unui incident cu controlorii de bilete, grupuri de tineri au vandalizat si jefuit magazinele din gara, incaierandu-se cu politistii care au intervenit pentru restabilirea ordinii.

Potrivit corespondentilor de presa, incidentele subliniaza tensiunile economice si sociale din Franta, cu mai putin de o luna inainte de alegerile prezidentiale.

Treisprezece persoane au fost arestate in timpul ciocnirilor intre politie si bandele de tineri care au spart geamuri si au jefuit magazine la principala gara din Paris, a anuntat miercuri ministrul francez de externe Francois Baroin.

Tulburarile au izbugnit marti, dupa ce un barbat fara bilet de metrou a lovit doi controlori de bilete.

Dupa cum a declarat ministrul de interne, agresorul, in varsta de 32 de ani, avea deja un cazier incarcat, cu peste 20 de infractiuni.

Un control de rutina s-a transformat astfel in actiuni de gherila urbana, de o violenta inacceptabila, cu totul intolerabila, a afirmat ministrul.

Francois Baroin abia a preluat luni functia de ministru de interne dupa demisia lui Nicolas Sarkozy, care candideaza in alegerile prezidentiale si a dorit sa-si concetreze eforturile pe campania electorala.

Violentele nu par direct legate de alegerile al caror prim tur de scrutin va avea loc la 22 aprilie, dar subliniaza tensiunile economice si sociale pe care le va mosteni noul presedinte.

Liniile de metrou de la gara de nord se indreapta spre aceleasi cartiere pariziene unde au avut loc tulburarile din 2005.

Acele incidente s-au nascut din nemultumirile acumulate in special in randul tinerilor din familii de imigranti, de-a lungul anilor de somaj ridicat si inegalitati rasiale.

Ambele probleme au fost puse in discutie acum in campania electorala, si multi candidati au avertizat ca violenta mocneste inca in cartierele de la periferia Parisului si ca ar putea exploda in orice moment.

Unii contrazic versiunea oficiala asupra declansarii incidentelor, spunand ca ele au izbugnit dupa ce politistii au maltratat un tanar de origine nord-africana.

in acel moment, grupuri de tineri, unii purtand glugi, rataceau prin gara, amestecandu-se printre calatori.

Potrivit unui reprezentant al municipalitatii, circa 100 de persoane au fost implicate in violentele care au urmat.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.