Londra declara inghetarea relatiilor cu Teheranul pe fondul crizei declansate de capturarea a 15 militari britanici, de catre fortele iraniene.

Criza marinarilor britanici capturati, cu sase zile in urma, in Golful Persic, in apele teritoriale irakiene, se afla "intr-o noua faza", a declarat, ieri, ministrul de Externe britanic, Margaret Beckett, anuntand "inghetarea" relatiilor cu Teheranul, pana la solutionarea situatiei. Surse militare au dezvaluit ca Fortele Navale ar putea impune o blocada maritima asupra Iranului.

Oficialii UE si ai NATO au lansat, ieri, un apel la adresa Teheranului in favoarea eliberarii celor 15. Intre timp, pretul titeiului a crescut brusc, ieri, cu cinci dolari pe baril, depasind 68 dolari, pentru ca apoi sa revina partial.

Astfel, valoarea contractelor pentru titeiul din Golf, light sweet crude, cu livrare in luna mai, a crescut cu 1,01 dolari, ajungand la 63,94 dolari barilul. Cresterea inregistrata ieri a aparut in urma zvonurilor legate de un atac iranian asupra unei nave ale SUA din Golful Persic. Pretul titeiului si-a mai revenit abia dupa ce Armata SUA a dezmintit zvonurile potrivit carora forte iraniene ar fi lansat o racheta asupra uneia dintre navele sale aflate in Golf.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.