Dupa decenii de confruntari sangeroase si impotmolire cronica, israelienii si palestinienii se vor aseza la masa tratativelor pentru incetarea conflictului si infiintarea statului Palestina. Sefa diplomatiei americane Condoleezza Rice l-a convins pe presedintele George W. Bush ca momentul acesta istoric a sosit.

Condoleezza urma sa anunte aseara, la Ierusalim, inceperea tratativelor in vederea proclamarii statului palestinian liber si suveran. Conform planului lui Condoleezza, Statele Unite vor duce tratative separate cu israelienii si palestinienii, vor pune intrebari, vor primi raspunsuri, si in final, tot americanii vor intocmi ordinea de zi cu care vor fi de acord ambele parti. In ultimele doua zile, premierul israelian si consilierii sai au petrecut vreo sapte ore in tovarasia secretarului de Stat american.

Responsabilii israelieni au incercat s-o convinga pe Condoleezza ca in proiectul pregatit de anericani sa nu fie pomenite "cele doua probleme dificile": statutul viitor al Ierusalimului si dreptul refugiatilor palestinieni de a se reintoarce acasa.