Pentru Jacques Chirac, al carui mandat prezidential se incheie in luna mai, summitul jubiliar de la la Berlin a reprezentat ultima aparitie pe scena politica europeana.

O aparitie salutata cu tot respectul care trebuie acordat unui om in care toti cei din jur au vazut un indarjit aparator al ideii europene si al intereselor franceze, deopotriva. "Nu as putea sa spun ca am fost intotdeauna de acord cu presedintele Chirac sau ca el a fost intotdeauna de acord cu mine…

Dar in ciuda acestor fapte pot spune ca este un European convins", a declarat in cadrul unei conferinte de presa presedintele Comisiei Europene, Jose Barroso. La randul sau, actualul premier italian, nimeni altul decat antecesorul lui Baroso, in fruntea comisiei, Romano Prodi, a declarat despre Chirac: "A fost unul dintre acei lideri influenti ai Consiliului European care a influentat cel mai mult constructia europeana".

Chirac a fost in centrul celor mai aprinse dezbateri gazduite de forul European al sefilor de state si de guverne din ultimii 12 ani. Vom enumera doar doua exemple. Chirac a blocat timp de 12 ore discutiile summitului european de la Londra, din 1998, impiedicand realizarea consensului necesar desemnarii olandezului Wim Duisenberg pentru Banca Centrala Europeana, pana in momentul in care a primit garantia ca acesta se va retrage in favoarea francezului Jean-Claude Trichet.

La fel a procedat si cu ocazia summitului european de la Nisa, din 2002, dedicat Tratatului Constitutional, cand a blocat procesul decizional pentru a obtine ca influenta politica a Frantei, cu cei 60 de milioane de locuitori ai sai, sa fie egala cu cea a istoricei rivale Germania, care are cu 20 de milioane mai mult. Destul de ironica, cu prilejul acestei retrageri de pe scena politica europeana dar si franceza, cancelarul german Angela Merkell i-a facut cadou lui Chirac, un mare iubitor al vinului… o halba de bere, este adevarat din secolul al XVIII-lea.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.