Marea Britanie a anuntat ca 15 marinari ai fortelor navale regale au fost retinuti de iranieni in Golf. Ministrul britanic de externe, Margaret Beckett, l-a convocat imediat pe ambasadorul Iranului la Londra in incercarea de a obtine eliberarea cat mai grabnica a marinarilor.

Marinarii se aflau in doua barci in timpul unei misiuni de patrulare. Potrivit ministerului britanic al apararii, marinarii tocmai incheiasera o inspectie de rutina la o nava comerciala in apele teritoriale irakiene cand au fost inconjurati de vase iraniene si escortati in apele teritoriale ale Iranului.

Incidentul survine unei declaratii a colonelului de armata britanic Justin Masherevski, aflat in Irak, potrivit caruia majoritatea actelor de violenta comise impotriva trupelor britanice din orasul irakian Basra ar fi orchestrate de forte iraniene.

Colonelul Masherevski a declarat ca Iranul furnizeaza armament sofisticat insurgentilor si ca "agenti iranieni" platesc localnici pentru a ataca trupele britanice.

Un incident similar celui de azi a avut loc in 2004, cand Iranul a retinut opt militari britanici vreme de trei zile, acuzandu-i ca depasisera frontiera martitima.
Cei retinuti au fost legati la ochi si obligati sa isi ceara scuze la televiziunea iraniana inainte de a fi eliberati.

Corespondentul BBC pe chestiuni diplomatice subliniaza ca incidentul de acum starneste si mai mare ingrijorare din cauza faptului ca actualul guvern al presedintelui Mahmoud Ahmadinejad are o atitudine mult mai dura iar Marea Britanie este intre statele care fac presiuni asupra Iranului sa renunte la programul nuclear.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.