Printre potentialele surse de energie avute in vedere de UE ca alternativa la Rusia se numara statele din Caucaz si Iranul. Un recent acord intre Armenia si Iran arata ca Gazprom controleaza si livrarile iraniene.

Pe 19 martie, presedintele iranian, Mahmud Ahmadinejad, si cel armean, Robert Kocharian, au inaugurat o noua conducta de gaz intre cele doua state, prin care iranienii urmeaza sa livreze gaz natural armenilor.

In prima faza, prin conducta se va livra de fapt gaz din Turkmenistan, chiar nordul Iranului, conectat la conducta, fiind in prezent alimentat de surse turkmene, mai apropiate decit cele din sudul Iranului.

Consecinte pentru Europa

In discutiile cu privire la construirea conductei de gaz Nabucco (care ar lega Turcia, Bulgaria, Romania, Ungaria si Austria) se avea in vedere ca aceasta conducta va putea aduce catre Europa de Vest si gaz din Iran, prin Armenia (deci prin aceasta conducta inaugurata acum). Insa, paradoxal, conditiile in care a fost semnat acordul dintre iranieni si armeni exclud posibilitatea ca gazul iranian sa ajunga pe pietele europene, lasindu-le pe acestea in continuare la dispozitia rusilor.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.