Sectorul turismului va fi unul din primele victime ale incalzirii planetei, dar in acelasi timp el apare ca una din cauzele care conduc la crestere emisiilor de gaze cu efect de sera, recunosc responsabilii acestei ramuri de activitate.
Concluzia a fost trasa la Madrid, la o conferinta dedicata mediului. Odata cu inmutirea calatoriilor cu avionul, cu generalizarea aerului conditionat in hoteluri si case de odihne, turismul devine un important poluator, alaturi de domenii "cu traditie" in acest sens, precum industria grea sau transportatorii de marfuri. "Din pacate, turismul este unul din vectorii care determina modificarile de clima si care contribuie, prin excesele sale, la procesul de incalzire globala", a recunoscut Francesco Frangialli, director general al Organizatiei modniale a turimsului (OMT). Anul trecut, intr-o tara straina si-au petrecut vacantele 842 de milioane de persoane, iar 40 la suta din ei au folosit mijloacele aeriene de transport, sporind astfel emisiile de gaze nocive".

Desigur, a subliniat el, calatoriile cu avionul nu reprezinta decat 2 procente din aceste emanatii de CO2, dar aceasta cota va creste. Previziunile agentiilor de turism anunta 1,1 miliarde de voiajuri in strainatate in 2010 si peste 1,6 miliarde in 2020. Plajele litorale si micile insule tropicale, precum Maldive, vor fi primele care vor avea de suferit din cauza cresterii temperaturilor.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.