Soldatul bulgar ucis vinerea trecuta in Irak a fost victima "tirului prietenesc" al unui militar american, a anuntat ieri, la Sofia, ministrul bulgar al Apararii, Nikolai Svinarov. Svinarov a confirmat astfel o informatie continuta intr-o scrisoare anonima primita la redactia cotidianului "Armata bulgara", care a publicat-o ca atare pe Internet.

In scrisoare se afirma ca soldatul Gardi Gardiev a fost ucis "de un militar american care vroia sa protejeze un post de comunicatii radio". Avind in vedere ca informatia respectiva nu a parvenit nici unui cotidian central, este de presupus ca oficialii militari bulgari, care stiau adevarul, au cautat o cale eleganta pentru a face publice circumstantele mortii soldatului, fara a risca sa-i supere pe aliatii americani.

Cu pieptul sfirtecat de gloante "aliate"

Potrivit primelor rezultate ale anchetei desfasurate de Ministerul bulgar al Apararii, Gardiev facea parte dintr-o patrula motorizata de militari bulgari, asupra careia s-a deschis foc dinspre o unitate americana, aflata la 150 de metri vest de masina blindata in miscare, pe drumul dintre Diwaniya (sudul Irakului) si Bagdad. Soldatul Gardiev, un mitralior in virsta de 30 de ani, a fost ranit mortal de mai multe gloante care l-au lovit in zona pieptului.

Eforturile depuse de camarazii sai pentru a-l salva au fost inutile. Gardiev, avansat postmortem la gradul de sergent, este al optulea militar bulgar ucis in Irak, din contingentul de 450 de soldati care opereaza sub comanda poloneza.

Un moment delicat

Presedintele bulgar Gheorghi Parvanov i-a convocat de urgenta pe ambasadorii Statelor Unite si Poloniei, (tara care asigura comandamentul militar al zonei unde sint stationate trupele bulgare) pentru a le atrage atentia "asupra problemelor existente in coordonarea si colaborarea operativa a aliatilor". El a cerut partii americane clarificarea cazului Gardiev. Comandamentul bulgar efectueaza o ancheta proprie.

Prezentind condoleante familiei soldatului Gardiev, ambasadorul american James Pardew si-a exprimat speranta ca tragicul incident nu va afecta colaborarea intre Bulgaria si SUA in cadrul coalitiei antiteroriste. Uciderea lui Gardiev survine intr-un moment destul de delicat, avind in vedere ca guvernul de la Sofia urmeaza sa-si decida pina la sfirsitul acestei luni daca isi va mentine sau nu trupele in Irak, dupa ce mandatul acestora va expira la sfirsitul lunii iulie.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.