Giuliana Sgrena, ziarista italiana ranita de militarii americani dupa o luna de captivitate in Irak, nu exclude posibilitatea unei tentative esuate de asasinat. Se pare ca ziarista detine informatii cutremuratoare despre actiunile trupelor americane, in special in orasul Fallujah.

Incidentul s-a soldat cu moartea agentului italian Nicola Calipari, care a negociat eliberarea ziaristei. Funeraliile lui Calipari au avut loc ieri. Ranita la umar, Sgrena a fost operata intr-un spital din Roma.
"Faptul ca americanii nu accepta negocierile ca metoda de eliberare a ostaticilor este un fapt cunoscut", a declarat Sgrena, angajata a ziarului comunist "Il Manifesto".

Prietenul ziaristei, Pier Scolari, a explicat ca Sgrena detinea informatii despre misiunile fortelor americane, iar acestea au incercat sa o reduca la tacere. "Americanii si italienii stiau ca masina se apropie. Autoturismul se afla la 700 de metri de aeroport, ceea ce inseamna ca trecuse de toate punctele de control. Giuliana avea informatii, iar Armata americana nu a vrut ca ea sa scape cu viata", a comentat el. Cand a fost rapita la 4 februarie, Sgrena realiza un reportaj despre refugiati din Fallujah adapostiti intr-o moschee din Bagdad, dupa interventia in forta a trupelor americane in bastionul rebelilor sunniti.

Faptul ca americanii ar fi utilizat metode neconventionale in atacul de la Fallujah este sustinut, intre altii, de medicul Khalid ash-Shaykhli, oficial din cadrul Ministerului irakian al Sanatatii, care a declarat, intr-o conferinta de presa, ca militarii americani ar fi utilizat arme interzise in asaltul din noiembrie 2004.

Martorii oculari au descris scene de groaza pe care analistii le pun pe seama atacurilor cu napalm, un cocktail interzis de polistiren cu combustibil de avioane ce are capacitatea de a arde tesuturile musculare si osoase.


Despre autor:

Sursa: Realitatearomaneasca.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.