Conform unui nou studiu al Uniunii Europene, pe niciun alt continent nu se bea mai mult decat in Europa. Cercetatorii au tras un semnal de alarma asupra pericolului la care se expun alcoolicii. Europenii, din Cipru pana in Irlanda, se indeletnicesc cu acest obicei.

Campionii bautului in exces sunt totusi irlandezii, britancii, finlandezii si danezii. Sondajul a fost facut pe un esantion de 28.584 de oameni. Rezultatele sunt ingrijoratoare. Pentru tineri in particular, un singur pahar nu este suficient sa le satisfaca setea. Aproape unul din cinci dintre tinerii cu varste cuprinse intre 15 si 24 de ani consuma cinci sau mai multe pahare odata, considerat consum excesiv de alcool.

In aceasta statistica negativa conduc irlandezii cu 34 de procente, urmati de finlandezi, britanici si danezi cu 27, 24 si, respectiv, 23 procente. Pe de alta parte, italienii si grecii tind sa se mentina treji, cu doar doua procente din populatie avand un consum exagerat de alcool. Chiar daca rezultatele sunt asemanatoare sondajului facut in 2003, politicienii se arata ingrijorati. Studiul a mai relevat si un alt aspect ingrijorator: anual, 195.000 de europeni mor din cauza abuzului de alcool, unul din patru avand intre 15 si 29 de ani. Alcoolul este si cauza a 8-10 procente din bolile si accidentele cetatenilor europeni. In Marea Britanie, jumatate dintre delictele ce implica violenta sunt comise sub influenta alcoolului. Comisia europeana spune ca in jur de 55 de milioane de adulti, 10 procente din populatia Europei, beau peste masura, fiind regiunea cu cel mai mare consum de alcool, cu media de 11 litri de alcool pur pe an.

Comisarul european pentru sanatate Markos Kyprianou se declara "profund preocupat" de aceasta situatie. In 2006, guvernul britanic a inceput o campanie de avertizare a tinerilor asupra consumului excesiv de alcool.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.