Gheata din Oceanul Arctic, cunoscut si ca Oceanul Inghetat, se topeste intr-un ritm atit de rapid, incit tiparele vremii la nivel global sint amenintate, cres-cind riscul unor furtuni de iarna si al unor ploi puternice in Europa de Vest, avertizeaza oamenii de stiinta, citati de `The Guardian`.
Imagini prin satelit surprinse din 1979 incoace arata ca stratul de gheata in regiune s-a micsorat intr-un ritm rapid, cu aproximativ 38.000 de metri patrati care dispar anual. Simulari pe computer arata ca gheata ar putea diparea complet din Oceanul Arctic pina in 2040. Acest lucru va avea un impact dramatic asupra ursilor polari si a altor specii de animale care vineaza printre banchize, dar va produce si schimbari de clima ce se vor simti in toata lumea, cred oamenii de stiinta. Temperatura apei oceanului a crescut in medie cu 3 grade Celsius in ultimele decenii, din cauza gazelor cu efect de sera, potrivit lui Mark Serreze, conducatorul studiului de la Universitatea din Colorado.

El se teme ca reducerea continua a stratului de gheata va duce la o accelerare brusca a topirii, astfel ca oceanul va ramine fara nici un pic de gheata. "Oceanul Arctic pierde multa gheata in lunile de vara, dar acum se pare ca stratul nu se mai reface la acelasi nivel iarna", a spus Serreze, al carui studiu a aparut in revista Science.


Despre autor:

Sursa: 7plus.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.