Lorzii britanici s-au pronuntat miercuri seara pentru ca locurile din Camera Lorzilor sa fie atribuite prin desemnare, dupa ce deputatii din Camera Comunelor au votat saptamana trecuta in favoarea alegerii in totalitate a membrilor Camerei Lorzilor, relateaza din Londra AFP.
Cu 361 de voturi impotriva si 121 pentru, lorzii au respins propunerea deputatilor privind alegerea in totalitate a membrilor Camerei Lorzilor, pentru prima data in 600 de ani de existenta a camerei superioare a Parlamentului Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord. Guvernul britanic nu este constrans sa tina cont de acest vot, care a avut loc dupa doua zile de dezbateri, dar, daca va trebui depus un proiect de lege in acest sens, atunci dezbaterea acestuia ar putea fi urmata de luni de zile de blocaj parlamentar. Lordul cancelar Charles Falconer, care are rangul de ministru de justitie, a avertizat luni in legatura cu ‘’consecintele imprevizibile’’ ce ar putea decurge din confruntarea celor doua camere in legatura cu acest text legislativ. Baroana Betty Boothroyd, membra a Camerei Lorzilor, a avertizat, de asemenea, ca lorzii alesi ar putea solicita o paritate in ce priveste tratamentul in cazul membrilor celor doua camere parlamentare.

‘’Viitorul Parlamentului nostru este in pericol daca modificam echilibrul intre cele doua camere care servesc binelui tarii noastre’’, a afirmat Baroana Boothroyd. Actualul guvern britanic, condus de laburistul Tony Blair doreste o Camera a Lorzilor ai carei membri sa fie alesi in proportie de 50 %. In prezent, circa 744 de lorzi pot ocupa un loc, se pot exprima si vota in camera superioara, care a fost infiintata in secolul al XIV-lea.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.