Rusia, Grecia si Bulgaria au semnat la Atena un acord de constructie a conductei Bugas-Alexandropolis, oleoduct care va permite Moscovei, potrivit agentiilor internationale de presa, sa diversifice traseele de alimentare cu petrol.

Ceremonia s-a desfasurat in prezenta presedintelui Vladimir Putin si a premierilor Costas Caramanlis si Serghei Stanisev.

Cu o lungime de 280 de kilometri, conducta va transporta spre vestul Europei titei caspic, ocolind, astfel, stramtorile Bosfor si Dardanele, suprasolicitate. in valoare de 900 milioane de dolari, lucrarile de realizare a noii instalatii vor demara in 2008. Cu o capacitate initiala de 35 milioane tone de barili pe an, conducta va ajunge sa transporte 50 de milioane, dupa punerea totala in functiune.

Discutiile pe marginea acestui proiect au fost lansate inca din 1993, dar au stagnat mult timp in special datorita temerilor Moscovei, care a pus la indoiala viabilitatea economica a preconziatei conducte. Dar, pe fondul cresterii in ultimii ani a preturilor la "aur negru", dar mai ales in contextul scandalurilor generate de necesitatea diversificarii surselor de alimentare a Europei cu energie, tratativele au fost accelerate


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.