Primul ministru britanic, Tony Blair, spune ca Rusia ar trebui sa joace dupa aceleasi reguli in privinta resurselor de enrgie ca si Europa si Statele Unite.
Acesta a tinut un discurs ca urmare a summit-ului de saptamana trecuta al UE, unde s-a discutat despre schimbarile climaterice si cum poate fi oprit dezastrul ecologic spre care se indreapta planeta. Blair spune ca Europa s-a grabit sa-si stabileasca noile politici in privinta energiei si din cauza modului in care Moscova vede aceasta problema. Rusia a starnit in 2006 ingrijorarea dupa ce a oprit exportul de gaze si petrol catre Europa din cauza conflictelor bilaterale cu vecinele Ukraina si Belarus, tari de tranzit in transport. Uniunea Europeana a criticat Moscova pentru ca nu si-a avertizat partenerii de afaceri inainte sa ia aceasta decizie. Blocul e, de altfel, si impotriva incapatanarii Rusiei de a nu agrea carta internationala a Energiei, care ar liberaliza piata energiei din Moscova.

"Sper ca pana la urma Rusia va intelege (...) ca este pentru binele ei sa joace un rol important in comunitatea internationala si cu siguranta este oportunitatea cea mai favorabila sa fie o economie puternica, daca joaca dupa aceleasi reguli ca toata Europa si ca America", a declarat Blair, comunica AFP. In acelasi timp, urmand acordului UE de a scadea emisiile de dioxid de carbon, guvernul britanic va pune in vigoare un program ce isi doreste sa diminueze emisiile de CO2 cu 60 % pana in 2050.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.