Mediatorul ONU Martti Ahtisaari a facut toate diligentele pentru crearea viitorului stat musulman infipt drept in inima ortodoxa a fostei Iugoslavii

Liderii sarbi si cei ai etnicilor albanezi din Kosovo nu au reusit sa ajunga la o intelegere in legatura cu textul statutului provinciei sarbe, text propus de mediatorul ONU, Martti Ahtisaari, a anuntat acesta sambata, la finalul reuniunii de la Viena, informeaza Rompres. Liderii sarbi resping in totalitate propunerea mediatorului ONU privind acordarea unei suveranitati extinse sub supraveghere internationala provinciei Kosovo, in timp ce etnicii albanezi reclama independenta acestei provincii situate in sudul Serbiei, provincie populata in proportie de 90 la suta de etnici albanezi. "Nu mai am nici un fel de dubii in ceea ce priveste imposibilitatea de a ajunge la o intelegere comuna pe marginea pozitiilor celor doua parti", a afirmat Ahtisaari.

Serbia cere anularea proiectului

Serbia a facut apel sambata la Organizatia Natiunilor Unite sa respinga planul sustinut de Occident ce prevede independenta pentru provincia sarba Kosovo, apel lansat dupa un an de convorbiri intre sarbi si etnicii albanezi privind viitorul statut al provinciei separatiste.

Presedintele Serbiei, Boris Tadic, a adresat apelul respectiv la incheierea ultimei reuniuni la Viena intre reprezentantii sarbilor si cei ai etnicilor albanezi din Kosovo, inainte ca planul intocmit de mediatorul ONU Martti Ahtisaari sa fie prezentat Natiunilor Unite. In opinia presedintelui Tadic, se asteapta ca la ONU sa aiba loc ''o dezbatere serioasa'' pe aceasta tema.

''Daca ar fi acceptata propunerea Ahtisaari, atunci ar fi pentru prima data in istoria contemporana cand un teritoriu ar fi luat de la o tara pasnica, democrata, in scopul de a satisface aspiratiile unui anumit grup etnic care are deja un stat-natiune al sau'', a declara presedintele Tadic. ''Suveranitatea si integritatea Serbiei nu pot fi compromise'', a declarat presedintele Tadic dupa reuniunea de la Palatul Hofburg din Viena.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.