Presedintele Frantei, Jacques Chirac, a tinut un discurs televizat in care a anuntat ca nu va mai candida pentru un al treilea mandat de presedinte la alegerile din aprilie.

Jacques Chirac, in varsta de 74 de ani, detine postul de presedinte din 1995 iar cariera sa politica a inceput acum mai bine de 40 de ani.Primul tur al alegerilor prezidentiale va avea loc pe 22 aprilie.Candidatul la prezidentiale Nicolas Sarkozy, care e sustinut de partidul de guvernare, spera sa obtina sprijinul lui Jacques Chirac.

Nicolas Sarkozy este favorit in sondajele de opinie, urmaz foarte indeaproape de candidata socialistilor, Segolene Royal si candidatul centrist Francois Bayrou.Inspirat de generalul de Gaulle sa intre in viata publica, Jacques Chirac era deja ministru al economiei la sfarsitul anilor ’60 si avusese mandate atat in Parlamentul Frantei cat si in cel european.

Apetitul sau legendar, reputatia in relatia cu femeile, familia iubitoare, inclinatia catre sumo- toate acestea i-au creat o imagine publica populara si solida.Daca longevitatea ar fi singurul criteriu de judecata al succesului, atunci Jacques Chirac este un maestru.Dar sunt si alte criterii, iar istoria nu e blanda.A avut convingeri politice obscure iar judecatile sale au fost indoielnice.

O cariera din care acuzatiile de coruptie nu au lipsit.

Pe plan international, Jacques Chirac a fost vazut ca fiind nucleul opozitiei fata de campania din Irak condusa de americani in 2003.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.