Bush a sosit joi seara in Brazilia, prima etapa a unui turneu in America Latina destinat sa contracareze antiamericanismul puternic de pe continent. Avionul lui Bush a aterizat la Sao Paulo in jurul orei locale 20.00 (1.00, ora Romaniei).
Scopul principal al vizitei sale in Brazilia este intalnirea cu presedintele Luis Inacio Lula da Silva pentru a semna o alianta pentru exploatarea energiei pe baza de ethanol. Brazilia si Columbia sunt principalele producatoare ale acestui combustibil biologic produs din trestie de zahar sau porumb din lume. Acordul propus de Bush doreste sa faca ethanolul un produs comercializat la nivel international.

Cu putin inainte ca avionul presedintelui sa aterizeze, in jur de 10.000 de oameni au marsaluit pe principalele artere ale orasului, purtand steaguri rosii si banere pe care se putea citi "Du-te acasa, Bush". Desi au inceput pasnic, mai tarziu au izbucnit ciocniri violente intre unii din protestatari si politie. Demonstrantii au aruncat pietre, bucati de fier, lemn si asa numite "bombe cartof" artizanale- facute din praf de pusca impachetata in folie - in fortele de politie ce patrulau pe strazi si in fatada cladirii consulatului SUA. Cel putin 20 de oameni, dintre care 16 politisti, au fost raniti in confruntarile de strada.Manifestantii s-au declarat membrii ai Partidului Socialismsi Libertate


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.