Presedintele Statelor Unite a pregatit un impresionant program pentru ajutorare economica a regiunii

Uitat dupa atentatele de la 11 septembrie 2001, continentul sud-american este pe cale de a-si recapata importanta in politica externa americana.

Presedintele SUA, George W. Bush, efectueaza un turneu in America Latina, intre 8 si 14 martie. Este un voiaj in care intentioneaza sa puna accentul asupra luptei impotriva inegalitatilor, ceea ce unii numesc deja un "turneu anti-Chavez", scrie "Le Monde". Bush viziteaza cinci tari prietene - Brazilia, Uruguay, Columbia, Guatemala si Mexic - in cadrul celei mai lungi calatorii in emisfera sudica, in sase ani de presedintie. Sunt asteptate manifestatii de protest, intre care cea de la Buenos Aires, din data de 9 martie, avandu-l in frunte pe presedintele venezuelean, Hugo Chavez.

Se asteapta ca George W. Bush sa afiseze un nou chip in turneul pe care l-a inceput aseara in America Latina. Cel al liderului unei mari puteri preocupat de bunastarea vecinilor sai, mai respectuos fata de politica acestora si gata sa ofere ajutor umanitar si parteneriat economic. Este un contrast frapant fata de primii sase ani ai presedintiei sale, in timpul carora continentul sud-american a fost neglijat in folosul mizelor din Orientul Mijlociu. Inainte de a pleca, presedintele american si-a expus noua orientare pe care o va lua politica sa, axata dupa presedintia tatalui sau si a lui Bill Clinton numai asupra mesajului de liberalizare comerciala, aducator de prosperitate. Vorbind in limba spaniola, pe care a folosit-o ca guvernator al Texasului, Bush s-a adresat muncitorilor (trabajaderos) si taranilor (campesinos) Americii Latine: "SUA sunt prietenele voastre. Suntem ingrijorati de greutatile voastre".


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.