"Scooter" Libby este primul politician care plateste in justitie oalele sparte ale interventiei SUA in Irak, in urma celui mai mare scandal politic din ultimii 20 de ani.

Lewis "Scooter" Libby, fostul sef de cabinet al vicepresedintelui Dick Cheney, a fost gasit vinovat, marti, de marturie mincinoasa si obstructionarea justitiei in afacerea deconspirarii unui agent CIA, in 2003, totul legindu-se de discreditarea celor care criticau interventia SUA in Irak. Libby, care a parasit postul din administratie in octombrie 2005, este pasibil de 25 de ani de inchisoare si o amenda de 1,25 milioane de dolari, verdictul urmind a fi pronuntat pe 5 iunie.

Scurgere cu bucluc

Scandalul scurgerii de informatii a izbucnit o data cu contestarea de catre Joseph Wilson, ambasadorul SUA in Niger, a ideii ca Saddam Hussein ar fi cumparat materiale nucleare din Africa, adica argumentul principal al invadarii Irakului. La scurt timp, sotia lui Wilson, Valerie Plame, a fost deconspirata, ca agent CIA, intr-un interviu acordat de Libby, ceea ce echivaleaza cu o fapta penala grava. In ancheta deschisa imediat de FBI, Libby a declarat ca stia despre activitatea secreta a lui Plame, insa ulterior a sustinut ca uitase acest fapt in momentul interviului, ceea ce a dus la condamnarea pentru marturie mincinoasa.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.