Tranzactii cu gaze, petrol, alcool, tigari Pozitia tatalui i-a influentat afacerile

Cel mai bogat om din tara cu cel mai mic Produs Intern Brut din Europa. Asa a fost prezentat, ieri, fiul presedintelui Republicii Moldova, Oleg Voronin, in publicatia transnistreana The Tiraspol Times, in editia electronica. Mai mult decat atat, jurnalistii straini noteaza ca fiul presedintelui castiga lunar 30 milioane de dolari din afacerile pe care le pastoreste.

Potrivit Mediafax, publicatia citata precizeaza ca mandatul presedintelui Vladimir Voronin, fost general sovietic, s-a remarcat prin accentuarea saraciei, scaparea de sub control a fenomenului imigratiei si extinderea fara precedent a afacerilor derulate de Oleg Voronin, fapt ce l-a transformat in cel mai bogat om din cea mai saraca tara.

Intre timp, Republica Moldova si liderul sau comunist au demarat o campanie de discreditare indreptata impotriva Transnistriei si oficialilor sai alesi prin vot direct, adauga The Tiraspol Times.

Publicatia de la Tiraspol sustine ca s-a dovedit ca liderul separatist Igor Smirnov si fiii acestuia, Igor si Vladimir, nu au legaturi cu cele doua mari companii din stanga Nistrului, Sheriff Ltd si Green, spre deosebire de situatia din Republica Moldova, unde afacerile derulate de Vladimir Voronin si fiul sau Oleg cu firmele moldovenesti sunt binecunoscute si recunoscute chiar de membrii familiei.

Oleg Voronin, desi recunoaste ca detine si controleaza o serie de mari companii moldovenesti, se apara de atacurile la adresa sa mentionand ca a demarat aceste afaceri in mod legal si ca averea sa nu este rezultatul unor acte de coruptie, precizeaza publicatia transnistreana.
Oleg Voronin este proprietarul, printre altele, al bancii FinComBank, al fabricii de zahar Bricanski, al firmei de export de vinuri Garling Collection, precum si al altor societati, sustine publicatia trasnistreana. Presa straina relateaza ca veniturile lunare inregistrate de Oleg Voronin din importurile de gaze naturale si petrol, alcool, tigari si alte produse, in baza unor contracte guvernamentale, se ridica la circa 30 de milioane de dolari, potrivit sursei citate.

Fiul se apara

Intr-un interviu acordat unei reviste de la Chisinau, Oleg Voronin, licentiat in biologie, s-a declarat "socat" de acuzatiile ridicole si nefondate lansate impotriva sa si a afacerilor pe care le detine. In articolul preluat la 6 martie a.c. si de ziarul Moldova Azi, Voronin Jr. infirma zvonurile potrivit carora ar prelua pe cai necinstite afacerile altor oameni de afaceri. Potrivit Agentiei INFOTAG, intr-un interviu acordat revistei "VIP-Magazin", acesta a declarat ca "deseori ramane stupefiat de ceea ce aude vehiculandu-se la adresa sa".

"Se spune ca eu as fi acela care scoate din circuitul urban microbuzele ca sa le inlocuiesc cu autobuzele «mele», ba ca am achizitionat deja «Andy's Pizza», «Supraten»-ul sau «Daac-Hermes»-ul. Aiureli... Chiar i-as ruga pe toti cei care sunt acostati cu asemenea «oferte» sa dea «initiativele» in vileag. Sunt gata sa dezavuez si sa contracarez cu toata energia orice tentativa de business talharesc care se vrea facut in numele meu sau, mai exact, al tatalui meu - presedintele Voronin", a spus Oleg Voronin. Cu toate acestea, el a mentionat ca pozitia tatalui sau i-a influentat afacerile.

"Oamenii ma trateaza cu mai multa incredere, ceea ce este foarte important nu numai in business, dar si in relatiile de fiecare zi. Iar increderea este cel mai pretios capital. Cand exista incredere, poti face si afaceri de proportii cu mijloace banesti mai mici. Autoritatea de care se bucura tatal meu chiar de la inceputul anului 2000 a deschis in fata mea multe posibilitati de a stabili legaturi cu oameni de afaceri care nici nu-l cunosteau personal si nici nu l-au cunoscut dupa aceea.

Pe de alta parte, probabil nu oricine va considera de folos pentru el sa ma insele in afaceri", a spus Oleg Voronin. Si credem ca are dreptate. Vladimir Voronin are gradul militar de general-maior si a activat in anii '80 in organele administrative de stat. Asa cum reiese din CV-ul postat pe site-ul Presedintiei, Voronin a activat in Comitetele Executive Raionale Dubasari si Ungheni, Comitetul Executiv Orasenesc Ungheni. Din anul 1983 pana in anul 1985 a ocupat functiile de inspector, sef adjunct al Sectiei organizare a CC al PCM. In anul 1985 este numit in functia de sef de sectie in Consiliul de Ministri al RSSM. Din 1985 si pana in 1989 a lucrat in calitate de prim-secretar al Comitetului Orasenesc Bender al PCM. In anii 1989 si 1990 a ocupat functia de ministru al Afacerilor Interne al RSSM.

Jocuri de noroc si masini scumpe

Pentru a spulbera orice indoiala care exista asupra sa, el a mai declarat ca "oamenii presedintelui Voronin" sunt "toti cetatenii cinstiti ai acestei tari, inclusiv intreprinzatorii". "Daca e sa comparam indicii economici ai intreprinderilor de stat din timpul Presedintiei lui Vladimir Voronin, veti observa ca sunt pozitivi si ca nimeni nu a incercat sa le aduca la faliment ca sa poata fi privatizate. Sau intrebati-va cate intreprinderi de stat au fost privatizate pana la Presedintia tatalui meu si cate dupa. Probabil, doua-trei intreprinderi. Deci, nu poate fi vorba de «coruptie la nivel de familie»", a mai spus afaceristul. El a accentuat faptul ca tine la afacerile sale, pe care "le-a conceput, la care a muncit zile si nopti si pe care le doreste prospere".

In ultimii ani, presa de la Chisinau a publicat o serie de articole referitoare la viata si afacerile lui Oleg Voronin. Fiul presedintelui este prezentat ca un impatimit al jocurilor de noroc si un "fan" al masinilor scumpe. Ziarul Timpul nota, la 11 aprilie 2005, ca intr-o singura seara, Oleg Voronin ar fi cheltuit la Cazinoul "Imperial" din Chisinau 45.000 dolari. Una dintre cele mai costisitoare masini ale lui Oleg Voronin, "Maybach", comandata in Germania, costa 180.000 de euro. Voronin Jr. mai detinea la acea data un automobil Toyota Land Cruiser, un Mercedes 600 argintiu si un Jeep Hummer. De asemenea, fiul presedintelui detinea si doua motociclete: un Kawasaki, in valoare de 60.000 dolari, si o Honda.

FinComBank, sursa de scandal

FinComBank, banca la care Oleg Voronin este presedinte al Consiliului Director, este una dintre cele mai bine cotate pe piata financiara. Scandalurile legate de Oleg Voronin nu au intarziat sa apara nici pe acest segment. Ziarul Timpul nota ca "angajatii celor mai importante institutii de stat cu cel mai mare buget - Ministerul de Interne, Ministerul Apararii, Ministerul Finantelor, Cancelaria de Stat - primesc salariile prin cardurile FinComBank".
Mai multi oameni de afaceri au recunoscut, in discutii private, ca au fost nevoiti sa-si transfere conturile la FinComBank, deoarece persoane din anturajul familiei Voronin le-au "recomandat" sa faca acest lucru.

Tot prin conturile bancii respective au ajuns si sursele financiare adunate de la populatie in cadrul diferitelor campanii, inclusiv cea de reconstructie a Manastirii "Capriana".

Oleg Voronin este si patronul firmei de constructii Metal-market. Potrivit ziarului Timpul, "in ultimii ani, firma respectiva a obtinut mai multe contracte pentru reparatia si renovarea unor obiective din proprietatea statului. Metal-market a finalizat lucrarile de restaurare a Casei-muzeu «A.S. Puskin» din satul Dolna. Lucrarile, care au costat mai multe sute de mii de dolari, au fost platite de cunoscuta companie petroliera rusa Lukoil".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.