Romania, acuzata de subminarea statalitatii basarabene Problema cetateniei, "inventata artificial"

Guvernul moldovean a cerut sprijinul comunitatii internationale pentru readucerea intereselor Romaniei in Republica Moldova in limitele bunei vecinatati. Demersul Guvernului condus de Vasili Tarlev este justificat de "gravitatea situatiei create de actiunile autoritatilor romane". Autoritatile moldovene considera ca Romania speculeaza intr-un mod inadmisibil noua situatie a statului de peste Prut creata ca urmare a ultimei extinderi a Uniunii Europene.

Moldovenii se refera la regimul vizelor pentru basarabeni si la cererile de acordare a cetateniei romane. Guvernul moldovean acuza autoritatile romane de "comportament duplicitar" si "atitudini false" in chestiunea "inventarii artificiale a problemei cetateniei romane pentru cetatenii Republicii Moldova". In acest sens, Chisinaul sustine ca numarul de 800.000 de cereri facute la ambasada romana nu corespunde realitatii.

"Jocuri de culise periculoase"

In al doilea rand, moldovenii sunt iritati de faptul ca oficialii de la Bucuresti doresc ca Centrul Comun de Vize pentru tarile Uniunii Europene sa fie gestionat de autoritatile consulare romane. "Mai nou, atribuirea de catre autoritatile romane, in persoana presedintelui Romaniei, a Centrului pe care insista sa-l creeze, in pofida deciziei adoptate deja de UE, competenta de inregistrare si procesare rapida a dosarelor de acordare a cetateniei romane, cand de fapt functia exclusiva a Centrului este cea de perfectare a vizelor, este o sfidare nu doar a eforturilor depuse de autoritatile Republicii Moldova pentru facilitarea si, in perspectiva, pentru liberalizarea regimului de vize, ci si a deciziilor statelor membre UE", se arata in comunicatul Executivului basarabean. Acesta este ingrijorat ca Romania incearca subminarea statalitatii Moldovei, inclusiv prin tergiversarile privind semnarea Tratatului politic de baza si a Tratatului privind frontiera.

"Republica Moldova nu accepta ca viitorul cetatenilor sai sa faca obiectul unor jocuri de culise duplicitare si periculoase, care submineaza securitatea nationala si principiile statalitatii pentru care s-au sacrificat cetatenii moldoveni", conchid oficialii basarabeni.

Cu invoire de la Moscova

Acesta este ultimul atac public al Moldovei la adresa Romaniei dupa seria de declaratii extravagante ale presedintelui Vladimir Voronin, care a afirmat recent ca in tara noastra traiesc 10 milioane de moldoveni care ar fi discriminati. Printre alte elucubratii, Voronin a mai spus ca "de 15 ani se incearca, in mod primitiv si agresiv, impunerea in Republica Moldova a unor standarde romanesti, atat din exterior, cat si din interior". Ministrul de Externe in exercitiu, Mihai Ungureanu, a ripostat spunand ca MAE "nu analizeaza niste fantezii".

Tonul inghetarii relatiilor romano-moldovene a fost dat de catre seful diplomatiei ruse, Serghei Lavrov, care a spus ca Moscova este acuzata de sabotarea statalitatii Georgiei prin acordarea masiva a cetateniei ruse pentru georgieni, in timp ce "nimeni nu atrage atentia asupra situatiei din Republica Moldova, unde conform unor statistici are loc un fenomen de dobandire in masa a cetateniei romane".

Voronin pare ingrijorat ca ramane fara cetateni in Moldova, dupa ce Traian Basescu a anuntat ca la sectia consulara a Ambasadei de la Chisinau au fost depuse 800.000 de cereri de acordare a cetateniei romane, dintre care 400.000 doar in ultimele trei luni.

In 28 februarie, Basescu a afirmat ca procedura de rezolvare a acestor cereri este mult prea greoaie si a cerut Guvernului sa ia in calcul emiterea unei ordonante care sa faciliteze acordarea cetateniei pentru etnicii romani din Basarabia. La fel de nelinistitoare pentru presedintele comunist al Moldovei este intentia autoritatilor romane de deschidere a doua consulate provizorii la Balti si Cahul.

Ambasadorul Moldovei la UE a fost rechemat

Eugen Carpov, seful misiunii diplomatice a Moldovei in Uniunea Europeana, a fost rechemat la Chisinau la numai doi ani de la numirea in acest post. "Din punct de vedere juridic, situatia este in conformitate cu principiul rotatiei personalului diplomatic, stipulat in legislatia Republicii Moldova privind Serviciul Diplomatic", sustine Carpov. Conform unor articole din presa basarabeana care citeaza surse guvernamentale, Carpov a fost rechemat datorita estorcarii de bani de la angajati de-ai sai. El ar urma sa fie cercetat penal si dat afara din Corpul Diplomatic.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.