Fostul arhiepiscop de Varsovia Stanislaw Wielgus a fost acuzat, sambata, de cotidianul polonez Rzeczpospolita ca a tolerat in fosta sa dioceza cazuri de hartuire sexuala a unor tineri seminaristi de catre preoti, relateaza AFP.
Potrivit cotidianului, mai multi preoti din dioceza Plock, condusa in acea perioada de Wielgus, "sunt acuzati de hartuire sexuala si violuri". "In iulie, politia l-a arestat pe preotul Jaroslaw N. In calculatorul sau, politia a gasit fotografii pornografice cu copii. Preotul a fost inculpat pentru propagarea pedofiliei", a informat cotidianul.

Potrivit cotidianului, Wielgus, ca si alti prelati din dioceza sa, era la curent cu problema, dar a minimalizat-o. In 2002, dezvaluirile facute de acelasi cotidian au dus la demisia lui Juliusz Paetz, arhiepiscop de Poznan, acuzat de hartuirea sexuala a unor seminaristi. Desemnat arhiepiscop de Varsovia, Wielgus a fost constrans sa demisioneze la cateva ore dupa ceremonia de investire, dupa ce presa a dezvaluit ca a colaborat cu serviciile secrete comuniste.
Potrivit unor documente, Wielgus a colaborat cu SB timp de 20 de ani, din 1967 pana in 1987. Papa l-a numit sambata in functia de arhiepiscop de Varsovia pe Kazimierz Nycz, in prezent episcop al diocezei Koszalin-Kolobrzeg.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.