Continuand tendinta ultimului deceniu, China a majorat si anul acesta bugetul sau militar cu 17,8 procente, sporind, cum era de asteptat, temerile comunitatii internationale, in pofida asigurarilor furnizate de Beijing privind pacifismul sau. In acelasi timp practic, autoritatile ruse vorbesc tot mai insistent despre noi proiecte in domeniul apararii aeriene, sisteme capabile sa penetreze orice scuturi antiracheta, sisteme invincibile. Iar peste Ocean, administratia americana anunta, pentru prima data de la incheierea celui de-al doilea razboi modial, crearea unei ogive nucleare de un design original.

De fapt, este vorba despre o noua constructie, un nou tip de arma. Adversarii acestei decizii sustin ca aparitia acestui model poate impulsiona cursa inarmarilor. Nu ca s-ar fi oprit vreodata. A fost incetinita, au fost eliminate niste etape. Acum e vorba de o calitate superioara. Fortele armate chineze vor beneficia de 45 miliarde de dolari, majorare de peste sapte miliarde. Pentagonul crede insa ca Beijing cheltuie anual pe aparare intre 80 si 115 miliarde de dolari. Oricum ar fi, suma ramane net superioara celei americane. Astfel, in 2005, bugetul militar al Chinei a reprezentat 1,35 la suta din PIB, comparativ cu 4,03 procente in SUA si in jur de 2,5 procente in Rusia. Dar, au remarcat analistii, gestul chinezilor survine in plina tensiune diplomatica intre Washington si Beijing in privinta delicatului dosar taiwanez.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.