Statele Unite vor sa instaleze in Caucaz un radar mobil pentru sistemul antiracheta pe care il vor construi in Europa.

Generalul Henry Obering, seful Agentiei americane de aparare antiracheta, a declarat ca scutul antiracheta pe care SUA il vor instala in Europa va fi dotat si cu un radar mobil, care va fi plasat undeva in Caucaz.

Nu in Georgia

Deocamdata americanii nu au precizat exact in ce tara spera sa pozitioneze radarul, dar agentia rusa Interfax informeaza ca ambasadorul american in Georgia a declarat, in cadrul unei conferinte de presa care a avut loc vineri la Tblisi, ca Statele Unite nu intentioneaza sa plaseze in Georgia nici un element al scutului antiracheta. Ministrul georgian de externe, Ghela Bejuasvili, a declarat, la rindul sau, ca Statele Unite nu au facut nici un fel de cerere catre Georgia pentru plasarea radarului in aceasta tara.

Rusia sa stea linistita

Generalul Obering a explicat, in timpul unei vizite la sediul NATO din Bruxelles, ca radarul mobil va avea rolul de a furniza o prima semnalizare catre statia radar pe care Washingtonul are de gind sa o instaleze in Cehia.

Radarul are rolul de a monitoriza eventualele atacuri, cu rachete de orice tip, din partea Iranului sau Coreii de Nord. Obering a precizat ca radarul nici macar nu are capacitatea de a monitoriza Rusia: "Radarul va fi indreptat spre Iran. Nu-l putem orienta spre Rusia si chiar daca am putea, nu ar fi atit de puternic incit sa semnalizeze o racheta ruseasca".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.