Fostul ministru ucrainean de Interne, Iuri Kravcenko , a fost gasit mort prin impuscare intr-o vila de langa Kiev, in ziua cand ar fi trebuit sa se prezinte la procuratura pentru audieri
in cazul Gongadze.

Potrivit Serviciului Ucrainean de Securitate (SBU) si purtatorului de cuvant al Ministerului de Interne, Inna Kissel, primele date indica faptul ca fostul ministru si-a pus capat singur zilelor, la casa sa de vacanta de la Koncea Zaspe, in sudul capitalei. Iuri Kravcenko (54 de ani), ministru pana in 2001, este acuzat de fosta Opozitie de implicare in rapirea si asasinarea jurnalistului Gheorghi Gongadze in 2000.

Noile autoritati de la Kiev au anuntat saptamana aceasta ca i-au identificat pe rapitori si ca se indreapta spre finalizarea anchetei. Procurorul general Sviatoslav Piskun a anuntat in context arestarea a patru angajati ai Ministerului de Interne. Igor Kravcenko era un martor-cheie, deoarece el este cel caruia i se adreseaza fostul presedinte Leonid Kucima, in niste inregistrari audio, cerandu-i "sa-l elimine, sa-l dea pe mana cecenilor" pe jurnalistul de la ziarul electronic "Ukrainska Pravda". Gongadze a fost rapit in septembrie 2000 de pe o strada din centrul capitalei, iar cadavrul sau decapitat a fost gasit dupa aproximativ o luna si jumatate intr-o padure.

"Arestati-l pe Kucima"

Ziarul "Segodnia" aminteste ca fostul ministru de Interne Kravcenko fusese pus sub urmarire in decembrie anul trecut, cu interdictie de a parasi Ucraina. In ianuarie, mai multi parlamentari au cerut arestarea sa, ca o masura de protectie. Fostul "patron" al lui Kravcenko, Leonid Kucima, aflat in vacanta in statiunea balneara Karlovy Vary din Cehia, nu a fost disponibil pentru nici un comentariu fata de moartea ministrului. Si pentru el, factiunea comunista din Legislativul de la Kiev a cerut ieri, prin glasul deputatului Igor Alekseev, arestarea preventiva.


Despre autor:

Sursa: Realitatearomaneasca.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.