Premierul Ucrainei, Viktor Ianukovici, este in Germania. A fost intampinat de cancelarul Angela Merkel. Cei doi au luat aseara cina.
Liderul opozitiei portocalii, Iulia Timosenko, e in SUA, unde va fi primita de vicepresedintele Cheney si de secretarul de stat Condoleezza Rice. SUA si UE, doua centre de putere care, spun analistii, vor sa foloseasca Ucraina pentru propriile lor interese. E ca si cum UE si SUA s-ar fi angajat intr-o competitie de cucerire a Ucrainei. Intr-un interviu pentru presa moscovita, expertul Alexander Rarh, membru al Consiliului german pentru politica externa, sublinia ca Berlinul "priveste cu alti ochi Ucraina si pe premierul ei, pe care nu-l mai considera omul Rusiei".

In opinia lui, "in conditiile in care dialogul Rusiei cu tarile baltice si cu polonezii se deterioreaza pe zi ce trece, Ucraina devine o punte strategica intre Europa si Rusia. Se spera ca macar coridoarele de transport al hidrocarburilor care traverseaza Ucraina sa-si pastreze stabilitatea". In acelasi timp, a adaugat Rarh, "Germania crede ca tot prin Ucraina mai marii UE vor reusi sa se inteleaga cu Putin in chestiuni delicate, precum crearea unei aliante de consolidare a cailor energetice de tranzit". De vazut daca Ucraina va incerca sa foloseasca noua ei pozitie pentru a castiga puncte in disputa cu Romania privind statutul Insulei Serpilor si in problema delimitarii platoului continental din Marea Neagra.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.