Guvernele american si irakian au anuntat organizarea unei conferinte regionale asupra securitatii Irakului.

La aceasta vor lua parte, pe langa reprezentantii tarilor membre in Consiliul de Securitate al ONU, si Iranul si Siria - tari pe care anterior Washingtonul le-a acuzat ca ar sprijini insurgenta din Irak.

Analistii descriu initiativa SUA ca pe o schimbare majora a policii administratiei Bush in Orientul Mijlociu.

"Am ascultat" - acestea au fost cuvintele prin care minstrul de externe al SUA, Condoleezza Rice, a explicat unei comisii senatoriale ca noul entuziasm al partii americane pentru convorbiri la care participa Iranul si Siria marcheaza o schimbare de atitudine.

As mentiona ca guvernul irakian si-a invitat toti vecinii, inclusiv Siria si Iranul la aceste intalniri regionale. Ma bucura aceasta noua initiativa diplomatica a Irakului si faptul ca o vom putea sprijini si vom lua parte la ea.

Condoleezza Rice

Nu e vorba de o intoarcere la 180 de grade, nu e o promisiune a unor negocieri bilaterale, e, totusi, un semn de bunavointa.

Condoleezza Rice a spus ca e vorba de o conferinta organizata la cererea guvernului irakian, ca ea va avea loc peste cateva saptamani si va implica si contacte la nivel ministerial intre participanti.

"As mentiona ca guvernul irakian si-a invitat toti vecinii, inclusiv Siria si Iranul la aceste intalniri regionale. Ma bucura aceasta noua initiativa diplomatica a Irakului si faptul ca o vom putea sprijini si vom lua parte la ea" a spus dna Rice.

In paralel, seful statelor majore americane reunite, Peter Pace, a aparut si el in fata senatorilor si a dezmintit categoric existenta vreunui plan al SUA de a declansa atacuri aeriene asupra Iranului.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.