In vreme ce presa internationala intretine zvonurile referitoare la o potentiala atacare a Iranului, sustinand ca SUA ar fi pregatite sa execute un bombardament "in 24 de ore", daca situatia o va impune, Teheranul nu da crezare dezmintirilor oferite de Washington si se declara pregatit de o replica militara "oriunde".
Intre timp, Kievul s-a alaturat pretentiilor la "consultari" emise de Moscova in cazul scutului american antiracheta, premierul ucrainean, Viktor Ianukovici, criticand, ieri, negocierile directe desfasurate de SUA cu autoritatile din Cehia si Polonia pe marginea instalarii, in cele doua state, a unor componente ale sistemului de protectie vizand amenintarile balistice iraniene si nord-coreene.

"In cazul in care SUA ar face greseala de a ataca Iranul, sunt singur ca poporul iranian le va da o lectie pe masura", a declarat, ieri, ambasadorul iranian la Moscova, Gholamreza Ansari. Mai putin convins de argumentele invocate recent de partea rusa, potrivit carora arsenalul iranian nu ar permite Teheranului o replica de anvergura, Ansari a precizat ca Iranul "nu va avea nici un fel de limite atunci cand va reactiona", de vreme ce "ar putea riposta oriunde". Desi a apreciat drept "posibil" un eventual atac al SUA, diplomatul iranian nu a exclus ipoteza ca "amenintarile americane sa se dovedeasca a fi, pana la urma, un razboi psihologic", Teheranul fiind, totusi, dispus sa dialogheze cu Washingtonul "de pe pozitii egale". Anterior, oficialii de la Teheran s-au declarat "pregatiti de orice situatie, chiar si de razboi", ministrul de Externe, Manouchehr Mottaki, respingand, ieri, drept "ilegale si ilegitime" pretentiile Occidentului privind suspendarea activitatii de imbogatire a uraniului. In replica, premierul britanic, Tony Blair, a apreciat ca Iranul comite "o mare eroare" ignorand solicitarile ONU de abandonare a programului nuclear.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.