„Cartea albastra" a UE, versus „Cartea verde" a SUA

Uniunea Europeana a constatat ca inainteaza greu, in cursa contra-cronometru pe care o duce pentru a prinde din urma Statele Unite ale Americii. Expertii considera ca atuul SUA tine de modul in care reuseste sa-si atraga "creierele" din toate colturile lumii, si mai putin de banii investiti in cercetare.

Executivul european a decis sa ia masuri si va propune crearea unui nou permis de sejur pe teritoriul Uniunii, pentru a atrage imigrantii cu inalta calificare. Romanii, nou-veniti in Uniune, vor trebui sa se lupte si cu extracomunitarii dotati.

Numit "Cartea albastra" si inspirat dupa "Cartea verde" americana, documentul va permite titularului sa se deplaseze pe tot teritoriul UE, dupa cum a explicat comisarul european pentru imigratie, Franco Frattini. "UE se afla acum in urma Canadei si a SUA, care au o politica de recrutare foarte activa", declara un functionar european.

Imigrantii cu diploma din Orient si Africa prefera SUA si Canada

Potrivit autoritatilor de la Bruxelles, jumatate din imigrantii cu diplome universitare din tarile mediteraneene ale Orientului Mijlociu si ale Africii de Nord s-au stabilit in Canada si in Statele Unite, in timp ce in Europa se afla circa 87% din cei care nu au studii superioare.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.