Tot miercuri, si Danemarca a anuntat ca isi va retrage toti soldatii din Irak in luna august.Marea Britanie are in prezent 7.100 de soldati in orasul Basra si in vecinatatea acestuia iar 1.600 dintre acestia vor reveni acasa in ultimele luni, dupa cum a anuntat premierul Tony Blair.

"Am predat deja autoritatilor irakiene mare parte a responsabilitatii pentru mentinerea securitatii in zona", a spus premierul britanic."Asta nu inseamna ca ne vom diminua capacitatea de lupta. Numarul soldatilor va fi redus de la 7.100 in prezent la aproximativ 5.500", a precizat Tony Blair".

Liderul britanic a spus ca e important ca Marea Britanie si alte tari care au trimis trupe in Irak sa arate irakienilor ca nu au de gand sa-si mentina prezenta militara in zona mai mult decat e nevoie.Tony Blair a precizat ca Marea Britanie va mentine soldati in Irak si catre anul 2008, cata vreme prezenta lor va fi necesara.

El a adaugat ca militarii care raman in Irak vor avea in general misiunea de a instrui si de a sustine fortele irakiene.Anuntul Marii Britanii a starnit speculatii privind situatia coalitiei din Irak conduse de americani dar ministrul american de externe, Condoleezza Rice a negat ca au aparut probleme, subliniind ca Marea Britanie pune in aplicare un plan asupra caruia au cazut de acord toti membrii coalitiei din Irak.

"Coalitia ramane intacta iar Marea Britanie are inca mii de soldati stationati in sudul Irakului si orice decizii luate de britanici respecta anumite conditii", a declarat doamna Rice."Dar planul prevede ca acum e posibil ca fortele irakiene sa preia acum din responsabilitati in zona asa ca in consitiile actuale nu mai e nevoie de prezenta trupelor de coalitie", a declarat Condoleezza Rice.

La Basra se afla si soldati danezi sub comanda britanica iar premierul Danemarcei a anuntat ca acestia vor fi retrasi in luna august, fiind o decizie luata in colaborare cu Londra.Danemarca va trimite in schimb in Irak un escadron de elicoptere pentru a sustine operatiunile din zona.Premierul danez a spus ca retragerea din Irak va permite tarii sa trimita mai multe trupe in Afganistan.