La doi ani si jumatate dupa sangeroasele atentate cu bomba ce au vizat diferite puncte turistice ale insulei Bali si in care si-au pierdut viata 202 oameni justitia indoneziana a gasit de cuviinta sa-l condamne pe "creierul" atacurilor la 30 de luni de inchisoare.

Liderul islamist indonezian Abu Bakar Bashir, impotriva caruia procuratura formulase mai multe capete de acuzare, a fost gasit vinovat doar de "implicare in planuirea" baii de sange petrecute in 2002, a anuntat ieri seful completului de judecata.
Clericul musulman, banuit de procuratura ca ar fi seful organizatiei islamiste Jemaah Islamiyah, grupare terorista afiliata retelei Al Qaeda, a fost insa achitat de acuzatiile de a fi organizat nemijlocit atentatele din Bali, precum si pe cel asupra hotelului Marriott din Jakarta, petrecut in august 2003 si soldat cu 12 morti, pe care l-ar fi planuit din inchisoare.

Avand in vedere ca Bashir a petrecut deja zece luni in detentie, fiind retinut preventiv, el ar putea fi repus in libertate pana la sfarsitul anului viitor.
Inca inainte de pronuntarea verdictului, liderul islamist s-a aratat hotarat sa redevina un om liber.

"Nu voi accepta decat o achitare", a anuntat el, anticipandu-si in mare victoria. Condamnarea sa ulterioara a starnit insa nemultumirea celor peste o suta de sustinatori ai sai aflati in sala de judecata, in pofida verdictului generos al magistratilor. In asteptarea sentintei opinia publica internationala a urmarit indeaproape procesul, consideat ca un test al seriozitatii cu care autoritatile indoneziene se dedica luptei impotriva terorismului, dat fiind ca Indonezia ramane tara cu cel mai mare numar de credinciosi musulmani.

Cum victimele atentatelor de la Bali din octombrie 2002 au provenit aproape in totalitate din randurile turistilor straini, australieni si americani, cele doua tari s-au declarat dezamagite de verdict. "Respectam independenta justitiei si in consecinta concluzia la care a ajuns tribunalul indonezian, dar avand in vedere gravitatea acuzatiilor pentru care a fost condamnat (teroristul) suntem dezamagiti de durata pedepsei", a aratat un purtator de cuvant al ambasadei americane de la Jakarta. Guvernul australian a evocat chiar posibilitatea de a solicita procuraturii indoneziene depunerea unui recurs.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.