Miine, Comisia Europeana va prezenta spre adoptare Raportul asupra Protectiei si Incluziunii Sociale pe 2007, care monitorizeaza progresele statelor membre in domeniul asistentei sociale.

Raportul Comisiei, care prezinta date din perioada 2004-2006, concluzioneaza ca, chiar daca rata somajului in statele UE a scazut si cea a ocuparii fortei de munca a crescut, in continuare sint necesare reforme care sa impuna un echilibru intre flexibilitate si securitate pe piata muncii, abordare numita "flexicuritate". "Flexicuritatea" este noua mantra a Uniunii Europene in ceea ce priveste protectia sociala, fiind considerata calea de mijloc intre modelele sociale costisitoare ale statelor nordice si cele foarte subtiri ale lumii anglo-saxone.

Mai adaptabili

Statele UE au inregistrat progrese importante in ultimii ani in ceea ce priveste ocuparea fortei de munca. Rata somajului in UE a scazut de la 9,1% in 2004 la 8,8% in 2005, iar gradul de ocupare a fortei de munca a atins in 2005 nivelul cel mai ridicat incepind din 2001.Cu toate acestea, raportul Comisiei arata ca, pentru a fi atinse obiectivele UE cu privire la ocuparea fortei de munca, in spatiul european mai trebuie create 22 de milioane de noi locuri de munca pina in 2010.

In plus, raportul avertizeaza ca, desi se investeste tot mai mult in educatie si in pregatirea profesionala, adaptabilitatea fortei de munca la nivel european este deocamdata nesatisfacatoare.

Exemple bune

Raportul foloseste exemplele diferitelor state membre cu performante bune in domeniul protectiei sociale pentru a face recomandari generale pentru intregul spatiu european.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.