In vreme ce polemicile pe marginea amplasarii sistemului american antiracheta in Polonia si Cehia nu mai contenesc, Rusia avanseaza noi amenintari.
De unde la finalul saptamanii trecute seful Statului Major rus anunta Washingtonul ca Moscova nu exclude o eventuala retragere din Tratatul de reducere a armelor nucleare intermediare, parafat de Gorbaciov si Reagan in 1987, responsabilii militari rusi avertizau, ieri, Polonia si Cehia ca ar putea ajunge in catarea Rusiei, in cazul in care vor raspunde pozitiv propunerii americane. Mai nou, Germania, prin vocea ministrului de Externe Frank-Walter Steinmeier, a trecut in tabara moscovita, acuzand SUA pentru incapacitatea de a informa Rusia despre oferta prezentata Poloniei privind amplasarea unei baze antiracheta pe teritoriul sau.

Polonia si Cehia risca sa devina tinta a rachetelor rusesti daca vor consimti la instalarea unor componente ale scutului american antiracheta pe teritoriul propriu, a afirmat, ieri, comandatul Fortelor pentru Rachete Strategice (RVSN), generalul Nikolai Solovtov. "Intentiile SUA influenteaza stabilitatea din regiune. Daca guvernele din Cehia si Polonia fac acest pas, rachetele noastre strategice vor fi capabile sa tinteasca scutul antiracheta de pe teritoriul acestor tari in caz ca se va lua o asemenea decizie", a declarat generalul rus, citat de Mediafax. Atacul moscovit se pare ca a avut ecou la Berlin, ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, criticand, la finalul saptamanii trecute, faptul ca Washingtonul nu si-a facut cunoscute intentiile si pentru partea rusa. "Deoarece locatiile selectate pentru amplasare se afla in apropierea Rusiei, proiectul ar fi trebuit dezbatut cu Rusia inainte", a declarat seful diplomatiei germane, potrivit cotidianului Handelsblatt, referitor la scutul antiracheta.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.