Secretarul de stat american, Condoleezza Rice, liderii israelian si palestinian, Ehud Olmert, respectiv Mahmud Abbas, au reusit sa se intalneasca ieri la Ierusalim, in cadrul unei reuniuni menita nu atat sa ofere solutii finale la conflictul israeliano-palestinian, cat sa deschida calea unui dialog ferm.

In acest context, cei trei si-au reafirmat angajamentul pentru o rezolvare reciproc avantajoasa. De asemenea, ei au subliniat necesitatea ca niciun guvern palestinian sa nu recurga la violenta si sa recunoasca Israelul si acordurile anterioare dintre cele doua parti. Printre altele, a adaugat seful diplomatiei de la Casa Alba, "presedintele Abbas si premierul Olmert au convenit asupra unei noi intalniri. in "viitorul apropiat". Potrivit precizarilor lui Rice, cei doi lideri au cerut ajutorul SUA pentru a progresa in negocieri. Secretarul de stat a promis sa revina curand in regiune. inceputa in cursul dimineatii la un mare hotel din Ierusalim si in conditii de maxima securitate, reuniunea urma sa dureze pana spre seara, cu pauze pentru consultari si, fireste, pentru masa.

Oricum, neintelegerile dintre partea americana si cea israeliana referitoare la un acord interpalestinian de partajare a puterii au umbrit deschiderea summit-ului tripartit. Strangandu-si mainile, Rice, Olmert si Abbas au afisat zambete fortate in fata camerelor de luat vederi, in camera de hotel devenita sala de conferinte. si unde, cu exceptia celor trei, a mai fost acceptata doar interpreta de limba araba a lui Rice. in ajun, secretarul de stat afirmase ca Washington va continua sa lucreze cu presedintele Autoritatii palestiniene in vederea edificarii unui stat palestinian vecin Israelului, dar s-a aratat rezervata in privinta rezultatului reuniunii. intre timp, un sofer israelian a fost descoperit mort la intrarea intr-un sat palestinian din Cisiordania. Potrivit unor surse medicale, barbatul ar fi decedat in urma loviturilor care i-au fost aplicate. Incidentul nu a fost revendicat de niciun grup militant palestinian.

Bilant

Cea de-a doua intifada declansata de palestinieni a costat pana acum viata a peste 230 de palestinieni si a peste 700 de israelieni, la nivelul populatiei civile.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.