Atacul vine cu doar o zi inainte de o vizita a ministrului de externe al Pakistanului, Khursid Kasuri, la Delhi.

Guvernele din Pakistan si India au condamnat atentatul cu bomba asupra unui tren care facea legatura intre cele doua tari. Cel putin 66 de persoane au fost ucise, majoritatea cetateni pakistanezi.Oficialul ar fi urmat sa poarte discutii cu liderii indieni pe tema imbunatatirii relatiilor dintre cele doua state.Pasagerii din asa-numitul "tren al prieteniei", care face legatura intre orasul indian Delhi si localitatea Lahore din Pakistan, au spus ca au auzit doua explozii dupa care doua dintre vagoane au fost cuprinse de flacari.Atacul a avut loc la circa 80 de kilometri de Delhi.

Presedintele Pakistanului Pervez Musharaff a cerut autoritatilor din India sa investigheze atentatul si a insistat asupra faptului ca exploziile nu vor afecta procesul de pace dintre cele doua tari.La randul sau, premierul Shaukat Aziz a cerut guvernului Indiei, pe teritoriul careia a avut loc atacul, sa puna la dispozitia autoritatilor pakistaneze informatii cu privire la ancheta.

"Suntem intristati ca mai mult de 60 de pakistanezi si-au pierdut viata si tot atatia au fost raniti."

"Condamnam incidentul si speram ca India ne va pune la dispozitie informatiile care vor fi obtinute in cursul anchetei", spune oficialul pakistanez.

Premierul indian Manmohan Singh a condamnat la randul sau atacul si a promis ca vinovatii vor fi gasiti.

Atentatul a venit intr-un moment sensibil pentru relatiile dintre India si Pakistan care incearca in aceasta perioada sa reduca tensiunile dintre ele, dupa ce in 2002 cele doua puteri nucleare au fost in pragul razboiului.Ministrul de externe al Pakistanului este asteptat in India pentru o vizita din seria celor care urmaresc sa sporeasca increderea reciproca intre cele doua guverne.

Statele Unite si India au cerut insistent autoritatilor de la Islamabad sa puna capat activitatii grupurilor islamiste de pe teritoriul pakistanez.Presiuni au venit si din partea populatiei din Kashmir, o zona care a se afla in mijlocul neintelegerilor indo-pakistaneze.Exasperati de violentele care dureaza de mai multe zeci de ani locuitorii Kashmirului insista ca trebuie ca in regiune sa se instaleze pacea.Pe de alt parte faptul ca majoritatea victimelor din trenul prieteniei erau musulmani pakistanezi sugereaza ca bombele ar fi explodat accidental, ele fiind destinate unei alte tinte.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.